dilluns, 21 de maig del 2007

Poder financer català
El recent fracàs del segon intent de Gas Natural, en aquest cas llançant l'opa sobre Endesa, ha revelat als dirigents de La Caixa que a Madrid no se'ls considera prou espanyols, tal com es planyia fa pocs mesos el president Fornesa en una entrevista a La Vanguardia, i que Espanya ja no és el mercat ple d'oportunitats per als catalans que des del segle XIX havia estat.

Els interessos del centralisme espanyol són més amenaçats avui per la fortalesa i les ambicions de les empreses catalanes que s'articulen al voltant de La Caixa que no pas pel joc de suma zero en que s'ha convertit la política catalana després de l'aprovació de l'Estatut. Per entendre'ns, fa més por Abertis quan reclama gestionar des del sector privat els aeroports catalans (i des de Barcelona) que no pas el president Montilla, si és que finalment decideix reclamar el traspás dels aeroports del Prat a la Generalitat, o la seva gestió per mitjà d'un consorci, en el qual AENA ja ha dit ben clar que se'n vol reservar el 51% pel cap baix. Només cal veure la decidida campanya que ha estat fent La Vanguardia en les darreres sis setmanes, de denúncia del model centralitzat d'AENA, tot escalfant motors per a l'acte de l'IESE del dia 22 de març.

Això està datat el mateix 22 de Març. I clar, després de llegir que la Generalitat acota el cap a Madrid, llegeixo aquestes paraules de fa dos mesos d'una altra manera.

I jo em pregunto, què passarà en el futur si les classes dirigents catalanes s'adonen que no poden fer negocis a España? Què passa si, als empresaris, España només els serveix per pagar impostos? Potser després de La Vanguardia i IESE, CiU també vol la independència gestió individualitzada. I quan CiU vulgui la individualització, s'haurà acabat la presa de pèl continuada que suposa l'invent 'España'.

Per cert, aquí tenim els intents de La Caixa per ser "prou espanyols"