dissabte, 11 d’agost del 2007

La retolació en català i basc perjudica el turisme, segons la Mesa del Turismo
El lobby turístic reclamava ahir a les comunitats autònomes «que respectin la cooficialitat de l'idioma espanyol per no perjudicar la imatge del turisme estatal» i lamentava que la «diversitat lingüística autonòmica» havia generat problemes en qüestions com «la senyalització de carreteres i aeroports».

Els conceptes són sempre els mateixos: demanar respecte, remarcar que si no es fa en Castellà porta problemes i dir que el Català fa perdre diners.

I aquí sota un tros del llibre Catalunya Sota Espanya, de Alfons López Tena (aprofito per colar un vídeo interessant):

A les escoles finançades i depenents de l'Estat espanyol als Estats estrangers, mai no s'ha intentat que el govern estranger eximís les escoles espanyoles d'ensenyar la llengua pròpia i oficial d'aquell Estat, ni el portuguès al Brasil ni el rus a Rússia. Una sola excepció: la voluntat governamental espanyola d'impedir que el català s'ensenyi a les escoles espanyoles d'Andorra, objecte de negociacions d'Estat a Estat. El català és l'única llengua del planeta que l'Estat espanyol vol que no s'ensenyi a les seves escoles ubicades a l'Estat on és llengua oficial. «Especial respeto y protección»

Això del respeto i proteccion ve de la Santa Constitució, on l'article 3 diu:

1. El castellà és la llengua espanyola oficial de l'Estat. Tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la i el dret d'usar-la.

2. Les altres llengües espanyoles seran també oficials en les respectives Comunitats Autònomes d'acord amb els seus Estatuts.

3. La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d'Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d'especial respecte i protecció.

D'aquestes paraules santes, dir que diuen que el Castellà és una llengua española, i el Català també. Clar que diu que el Castellà és oficial a tota España i el Català només a les províncies més afortunades, però això és fruit d'una guerra (la de 1714, que vam perdre).

Si tornem a llegir la notícia veurem que defensen el "idioma español", cosa que em fa pensar que assimilar "español" amb "castellà" és inconstitucional.

Passem ara a escoltar Sa Nostra Majestat, El Rei Catxondo Campetxano:

Nunca fue la nuestra lengua de imposición, sinó de encuentro. A nadie se le obligó hablar nunca hablar en Castellano.

3 comments:

Anònim ha dit...

Cada cop m'agrada més repassar el teu blog. Aquesta notícia l'has contrastat molt bé.
Gràcies.

Ramon III

mai9 ha dit...

gràcies :)

per cert, seguiré posant trossets del llibre Catalunya Sota España, que és un llibre molt interessant.

Anònim ha dit...

El de la Patrícia Gabancho, "El preu de ser Catalans" també té molt de suc.

Ramon III