diumenge, 29 de juliol del 2007

Ara diré la meva visió del cas Gas Natural comprant Endesa. I ho faig perquè hi ha la visió, errònia, que simplement Gas Natural no va donar prou diners Comencem. :)

Endesa feia uns tres anys que valia el mateix, i després que el PP impedís que Gas Natural comprés Iberdrola, ho va intentar amb Endesa. Llavors vam sentir coses com la Esperanza Aguirre dient que Endesa no podia deixar el territori nacional o Manuel Pizarro defensant l'españolitat d'Endesa amb la Constitució a la mà. Com veieu arguments molt poc econòmics i empresarials.

Per un altre costat tenim EON. EON és un monstru alemany que, segons vaig llegir, té muntanyes de diners però no pot comprar res perquè ningú el deixa. El mercat energètic, (com més amunt demostren Aguirre i Pizarro) no és un mercat qualsevol, i cap president de cap país voldria trobar-se amb problemes energètics (cent mil ciutadans sense llum, per posar un exemple :P) i que l'empresa subministradora sigui del país del costat. (més :P :P)

L'amic d'Aznar, Pizarro, i la junta directiva estaven disposats a ser comprats per EON. A canvi de deixar-se comprar, EON havia de comprometre's a no moure la seu de Madrid i no tocar els caps directius. Perfecte per Pizarro, i un bon tracte per EON (suposo) que podria comprar alguna cosa. La prova que EON té cabassos de diners és que primer oferia 28€ i va acabar volent pagar 40€ (i hauria pogut seguir pujant, crec). Segons les meves teories, els d'Acciona són els llestos del grup. Tenien cabassos de diners provinents de la construcció i volien conquerir el món abans que es punxés la bombolla. Els d'Enel estaven en una posició fràgil si EON es quedava Endesa. El sud d'Europa conquerida pel nord d'Europa. Enel no pintaria res en el mercat energètic europeu si permetia que EON creixés tant. Enel podia entrar a Endesa perquè España prefereix un soci del sud d'Europa que deixar-se comprar pel nord d'Europa.

Des del meu punt de vista, els d'EON són els tontos del grup. No sé amb qui es van assessorar, però han quedat com uns tontets. Deu ser que són alemanys i no entenen el dinamisme latino. Convençuts per putejar els catalans, s'han quedat amb un pam de nas després de posar anuncis a tot arreu dient "hola".

A l'assessoria legal d'Endesa li han donat premis per la defensa contra el brutal atac anticonstitucional de Gas Natural, però Manuel Pizarro ha sortit perdedor d'aquesta guerra tan impròpia de qui diu creure's la unitat d'España. No sé si seguirà a Endesa, però no té cap autoritat allà dins, ni té cap funció. En els moments de manar, no ha manat. Perquè manar no és que tothom faci el que tu vols, manar és liderar. I no estàs liderant res quan tothom agafa un camí diferent al teu.

La pregunta interessant és: què farà La Caixa? Catalunya, econòmicament, s'obra al món i España perd importància. Per això els empresaris no els sap greu demanar l'autodeterminació de l'aeroport del Prat. Fa uns anys La Caixa va obrir oficines a España, ara les obre a l'Europa de l'Est. I també em pregunto si el CaixaHolding que volen fer ara té alguna cosa a veure amb els fracasos d'Iberdrola i Endesa.

Ara que em rellegeixo a mi mateix, penso que és tontet creure que el que ha passat és que Gas Natural no pagava suficient. Típic dels catalans que suem tinta per pagar el peatge de les autopistes, mentre no veiem què fan a la resta d'España.

Per cert, servidor s'ha informat del que passava amb Endesa i Gas Natural des del 8 d'Octubre del 2005 amb aquest enllaç que visitava de tan en tan. Gràcies Google. Sense tu, aquest blog no seria possible.

2 comments:

Anònim ha dit...

La Caixa està amenaçada pel PP de reformar l'estatut de les Caixe d'Estalvi.
Quan van 'treure els peus del test' amb l'opa d'endesa, l'oligarquia madrilenya ha confirmat que el poder econòmic de la caixa és un perill per a ells, i podem dir que ja els han dit (als de la caixa) que això s'ha acabat.
Per això ara estan 'salvant' totes les seves participacions industrial i posant-les en lloc segur.
Al temps que obren el negoci cap a Europa (França, països del est,...).
A més de salvar els seus actius industrials amb el 'holding', està produint (i se seguirà produint) una potenciació de la seva presencia a nivell empresarial a Catalunya, i a través del Banc de Sabadell (exemple d'eficacia).

Però, a tot això, ..., no deies que procuraries escriure menys??

Ramon III

mai9 ha dit...

Estamos trabajando en ello.......... (dit a l'estil ansar el texà)