dijous, 5 de juliol del 2007

El Govern central cedeix davant la Generalitat i invertirà més a Catalunya
La Generalitat va guanyar ahir una batalla en la pugna per les infraestructures. El Govern central i el PSOE han acceptat --i així ho aprovarà avui el Congrés, en l'última sessió del debat sobre l'estat de la nació-- que en els comptes de l'Estat del 2008 l'augment de la inversió en les infraestructures de Catalunya no es calculi tan sols sobre els pressupostos de Foment i Medi Ambient, com ha passat aquest any, sinó que inclogui més ministeris.

[...]

Els republicans el van condicionar al fet que s'accepti la seva proposta que la inversió pressupostada per a aquest any però no liquidada --per retard a les obres o per qualsevol altre problema-- es transfereixi a la Generalitat.

Això deixa clar que la Generalitat no pinta res. La Generalitat no pot invertir a Catalunya. La Generalitat només pot demanar al Gobierno Central que inverteixin una mica a Catalunya. Els impostos dels catalans es decideixen democràticament a Madrid. I no sabem quant recapta Madrid a Catalunya, però sabem que no compleix el que diu que invertirà.

I aquesta notícia no m'omple de felicitat, malgrat les alegries de El Periódico. El que s'ha aconseguit és que UN ANY s'inverteixi una mica més quan portem mil anys de retràs. Això no soluciona res. Tot segueix igual. Els canvis reals estan en controlar l'aeroport, saber les balances fiscals i tenir una agència tributària pròpia. De què serveix pagar impostos a Madrid i haver de barallar-nos per aconseguir diners per invertir a Catalunya? Madrid és opac, ni sabem quan paguem, ni sabem quant s'inverteix realment. I la inversió del TGV Madrid-Barcelona és perquè els d'aquí anem allà a agafar l'avió, com ja fan a Lleida.