divendres, 12 d’octubre del 2007

Europa gana la carrera de los Nobel 2007
Los premios Nobel son un termómetro de la salud cultural de un país, su aportación a la civilización, su auténtico esfuerzo para mejorar las artes, las ciencias y el humanismo.

Au vinga, això no és veritat. A USA han guanyat una pila de Nobels i la cultura del país és subterrània. O com a mínim això sembla a jutjar per les últimes eleccions. O per aquelles enquestes.

Aquest home confon el tot i les parts. Pot haver-hi un grupet de gent que sap moltes coses, però el país com a conjunt no saber res de res.

I ara deixeu-me dir dues coses aparentment poc relacionades, totes dues vistes en documentals baixats per internet (i això ho dic perquè la pirateria et permet saber més coses):

  • Qui va portar USA a la lluna era un que -abans de perdre la guerra- treballava per l'alemanya nazi.

  • Les tècniques de propaganda aplicades a USA també les van copiar de l'alemanya nazi. Hi ha similituds entre com els dirigents nazis portaven a la guerra, i com ho han fet els nord-americans. Sempre alternant la por i el patriotisme.

Però en Foix és periodista, i per tant: fa titulars.

En la mentalitat del periodista: Si europeus guanyen Nobels, i donen Nobels a la gent que sap moltes coses, llavors els Nobels diuen quin país sap més coses. I això transcrit en llenguatge periodístic s'escriu: "son un termómetro de la salud cultural de un país". Tot i que jo ho trobo una mica sosso, i més tenint en compte l'enorme dèficit fiscal de la sanitat pública.

Com a bon aprenent amateur de periodista deixeu-me reescriure la frase fent la realitat més propera a la gent del carrer (pobrets no han vist un Nobel en sa vida): "Los premios Nobel són la eyaculación de un trabajo duro y constante que penetra en mundos desconocidos para lograr frutos para generaciones venideras".

Em sembla que amb titulars com aquests la gent entendrà molt millor l'importància de practicar l'obtenció de Nobels, si és que fins ara no n'havien tingut el desig.