dijous, 14 de febrer del 2008

Això de l'escola de Madrid
Hi ha qui diu que això és una trampa per a reclamar després un canvi de model als col·legis d'ací. Bona fora aquesta. Pensar això demostra molta feblesa sobre el nostre model.

[...]

Un col·legi públic en català a Madrid és treure la llengua del racó de mapa on ens la volen confinar i demostrar que és vàlida globalment. Que això no ho sap l'Esperanza Aguirre? És clar que no ho sap.

Per cert, jo no sé si pensar que a Madrid tinguin una escola pública en català és tan "treure la llengua del racó de mapa on ens la volen confinar i demostrar que és vàlida globalment". Jo no hi veig tantes conseqüències. És més, em sembla que és just el que l'Esperanza Aguirre busca, encara que el Partal no ho sàpiga.

Esperanza Aguirre anuncia la creació d'un col·legi públic català a Madrid
El centre, que portaria el nom de Presidente Tarradellas, impartirà les suficients hores de castellà "per assegurar el bilingüisme", que Aguirre ha dit que està "segura" que desitgen "tots els pares per als seus fills".

Aquesta és una decisió política de l'Esperanza Aguirre. La decisió política no canvia en res les polítiques lingüístiques de Madrid. Però si que pot canviar la política lingüística de Catalunya. Perquè si tal com diu el Partal, el català ja no serà una llengua de racó de mapa i es demostrarà que és una llengua vàlida globalment, llavors ja no cal immersió lingüística i, carai, si un pare vol educar el seu fill en Castellà a Catalunya, doncs home, és molt sectari forçar-lo a fer-ho en Català (perquè fixeu-vos que a Madrid són tan tolerants que deixen que els fills de catalans puguin aprendre català a l'escola!). Això és el que busquen els del PP. I llavors, el català que ja és una llengua vàlida globalment podrà ser desplaçada a l'escola.

Simplement el model d'immersió ací no és qüestionable i punt.

Com a argument em sembla pobre. Em recorda els del PP defensant la Constitución Española.

I no recordem els intents de Zapatero en forçar-nos a fer tres hores de Castellà? Jo vaig tenir la sensació que ens en vam salvar d'un pèl, i un pèl tan prim que potser d'aquí un any es trenca.

Els catalans sempre hem estat tranquils amb els tractes que fem a Madrid, estil "Home, per fi arriba l'AVE a Barcelona". Decideixen ells, no decidim nosaltres. "Home, per fi hi ha una escola a Madrid en català". "Home, per fi es publiquen les balances fiscals", i publicaran el que voldran. "Home, per fi ens tornen els papers de Salamanca" i encara no els tenim tots. "Home, per fi tenim un nou Estatut" i no el compleixen ni quan l'han escrit ells.